Trocha marmeládové teorie


V této sekci bychom se rádi rozpovídali o výrobě, vlastnostech a odlišnostech našich výrobků.

Takže nejdřív malý výkladový slovník.


Co všechno obsahují naše výrobky?

 Především ovoce, jak jinak.

Ovoce nakupujeme u prověřených českých a moravských sadařů (tedy vyjma tropického - citrónovníkům se u nás na zahradě pořád nějak nedaří...).

Vybíráme si pečlivě tradiční a zajímavé odrůdy, chceme ovoce čerstvé a dobře vyzrálé.

Nepoužíváme mražené ovoce či ovocné koncentráty, vaříme sezónně z toho, co se zrovna v našich sadech sklízí.
Také nenastavujeme naše výrobky jablky ani je nevylepšujeme umělými aromaty a barvivy.
Proč také? Ovoce je sladké, chutné a barevné samo o sobě.

Cukr

Obsah cukru je uveden vždy na etiketě výrobku.

Celkový objem cukru je tvořen dvěma složkami - cukrem obsaženým v samotném ovoci + přidaným cukrem (měříme ho pomocí refraktometrů, nikoliv odhadem).

Naše základní řada je polosladká, u některého ovoce děláme i sladší variantu.

Sladká - tedy s vyšším obsahem cukru. Tuto variantu máme kromě samotné sladkosti rádi pro její výbornou vlastnost vycházející z tradičních metod konzervace cukrem. Při dosažení určité hodnoty cukernatosti výrobku totiž cukr působí jako vynikající konzervant - výrazně omezuje činnost mikroorganismů v potravinách, takže produkt má v reálu dlouhou trvanlivost i po otevření. Tyto výrobky mají cca 55% ovoce.

Polosladká - o co méně cukru, o to více ovoce. Polosladké výrobky sice nemají potřebný obsah cukru k dlouhodobé konzervaci - proto je po otevření doporučená doba spotřeby 14 dnů, zato svou chutí vyhoví i nejmlsnějším konzumentům. A vyšší obsah ovoce také není k zahození - kolem 70%.

Xylitol

Xylitol je přírodní náhradní sladidlo, které se dříve vyráběno z březového dřeva, nyní se získává z rostlinné hemicelulózy. Používá se pro něj též název březový nebo dřevní cukr.
Oproti stejnému množství cukru má jen cca 40% kalorií. Jeho metabolické přeměny nepotřebují inzulín, je tedy vhodný i pro diabetiky. Vyskytuje se přirozeně i v našem těle (denně si ho vytváříme). Připisují se mu pozitivní účinky proti zubnímu kazu (často se používá jako sladidlo do žvýkaček). Chuťově plně nahrazuje cukr bez jakékoliv pachuti (na rozdíl od jiných sladidel).
Jedinou jeho nevýhodou je cena, která je mnohonásobně vyšší než cena cukru.


Citrusový pektin


Pektin se do výrobků přidává jako želírovací látka - tedy pro dosažení optimální tuhosti. Používáme přírodní - citrusový pektin.


Koření


Kromě základních ovocných řad nabízíme i varianty ochucené nejrůznějším kořením nebo bylinkami. Vanilka, máta, badyán nebo skořice dodá tradičním chutí nové odstíny. Vřele doporučeme vyzkoušet, sami jsme někdy překvapeni, jakého chuťového kontrastu docílíme.

Proč marmeláda není marmeláda?

Ovocná pomazánka, ovocná směs, ovocná pochoutka... určitě vnímáte tyto podivné obchodní názvy u výrobků, které jsme dříve nazývali marmeládou.

Příčinou je kodifikace britského významu slova "marmeláda" legislativou EU v r. 2004.
Jako marmeládu můžeme nyní označit pouze produkt, který obsahuje alespoň 20% citrusových plodů (ano, tradiční pomerančová marmeláda, kterou si Britové ráno mažou na sendviče).


I my se musíme přizpůsobit, naštěstí čeština je krásný a bohatý jazyk, který nás nenechal na holičkách.


Proto naše marmelády nazýváme zavařeniny.


Přehled druhů našich výrobků


Gramáž a balení

Základní džemy a marmelády standardně vyrábíme ve dvou gramážích - 200 g a 400 g. 

Ochucené varianty potom pouze v menším balení 200 g.

Sirupy plníme do 300 ml láhví, některé i do 700 ml.

Pro velkoodběratele nabízíme i gastrobalení.

Džem nebo marmeláda?

Dle českých zvyklostí platí základní rozlišení - džem obsahuje kousky ovoce, marmeláda alias zavařenina je hladká na mazání.



Džem

Džem se vyrábí svařením čerstvého ovoce v pevném stavu a želírováním citrusovým pektinem. Výsledkem je rosol řidší konzistence s kousky ovoce nebo celými drobnými plody.



Marmeláda aneb zavařenina

Marmeláda je hustší konzistence než džem, vyrábí se svařením rozmělněného ovoce (podle druhu ovoce ho lisujeme, pasírujeme nebo mixujeme) a želírováním citrusovým pektinem. 

Výsledný produkt je pastovitého charakteru, který se výborně hodí třeba k mazání palačinek či cukroví.



Rosol

Rosol vzniká svařením vylisované čisté ovocné šťávy bez pevných příměsí a následným želírováním citrusovým pektinem. 



Povidla aneb Powidlí

Kdo by neznal povidla? Každá babička mívala svůj recept na ta nejlepší švestková povidla, která vydržela celý rok a byla tak hustá, že se pomalu dala krájet.

My vyrábíme nejen švestková povidla, ale i višňová, hrušková či jablečná.

Správná povidla se vaří dlouhé hodiny v měděném kotli, dokud pořádně nezhoustnou odpařením vody, míchají se dřevěným kopistem a nepřidává se do nich žádný cukr.

Tuto tradici dodržujeme i my - naše povidla mají jen ten cukr, který je obsažen v ovoci. Koneckonců, přisladit si je můžete vždycky.



Koláčové náplně

Pod tímto názvem se skrývají výborné náplně do koláčů, které jsou již dochucené cukrem a kořením tak, že stačí pouze nanést na těsto.


Sirupy

Sirupy vyrábíme tradičním postupem - macerací čerstvě natrhaných rostlin nebo plodů. Výsledná šťáva je pak ideální pro ředění vodou cca 1:8-1:10.

Sirupy vyrábíme ve dvou baleních - 300 ml a 700 ml. U většího balení používáme konzervant - kyselinu sorbovou. Je to jediná výjimka z našich produktů, kde je konzervant potřeba.



Kompoty

Klasika našich maminek aneb kompot k nedělnímu obědu - takže i my přicházíme s naší troškou do mlýna (tedy spíše ze mlýna).

Kompoty nabízíme i v ochucených variantách a ve dvou gramážích.